TBS

Ter Beschikking Stelling

Als tbs dreigt of is opgelegd, is het van het grootste belang dat u wordt bijgestaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Iemand die gepokt en gemazeld is in het tbs-veld en die het recht op dit terrein tot in de finesses kent. Daarnaast moet deze advocaat ook goed zijn onderlegd in het tbs-jargon.

Tbs staat voor Ter Beschikking Stelling. Tbs kan worden opgelegd als de rechter op advies van tenminste twee gedragsdeskundigen vaststelt dat de dader van een ernstig strafbaar feit lijdt aan een ‘ziekelijke stoornis’ en/of een ‘gebrekkige ontwikkeling’. Daarnaast moet er worden vastgesteld dat er een kans op herhaling (recidive risico) bestaat. Strafrechtjuristen noemen tbs geen straf maar een maatregel. Feit is echter dat naast ‘levenslang’ tbs de zwaarst mogelijk straf is die het Nederlandse strafrecht kent.

Foto van camera's in gevangenis

Mr. Lonterman, Mr. Brouns en mr. Rigter hebben jarenlange ervaring op dit terrein en zijn geduchte tegenstanders van tbs-klinieken en deskundigen die willen verlengen.

Zodra een eventuele tevens opgelegde gevangenisstraf is uitgezeten wordt de tbs-er overgebracht naar een tbs-instelling, een zogenaamde Forensisch Psychiatrisch Centrum. In eerste instantie duurt de tbs-maatregel 2 jaar. Na die 2 jaar wordt er door de tbs-kliniek een verlengingsadvies geschreven. Na een zitting bij de meervoudige strafkamer van de rechtbank die de maatregel heeft opgelegd, besluit de rechtbank de maatregel al dan niet te verlengen. In de praktijk komt het zelden voor dat de kliniek geen verlenging adviseert. Praktijk is ook dat de rechter veelal meegaat met de door de kliniek uitgebrachte adviezen. De gemiddelde behandelduur van tbs-ers is inmiddels opgelopen naar 8 jaar. Er zijn ook tbs-ers die eigenlijk ‘levenslang’ hebben, aangezien de maatregel elke twee jaar wordt verlengd.